Payot

De arts Nadia Payot heeft het instituut Payot in de jaren twintig van de vorige eeuw opgericht. Ze heeft er voor gezorgd dat het huis kon uitgroeien tot een begrip in de wereld van de professionele schoonheidsverzorging. Het huidige Payot staat garant voor effectieve, innovatieve formules en een persoonlijke benadering van iedere cliënt.

Terwijl in het begin van vorige eeuw een carrière slechts voor een handjevol vrouwen is weggelegd, lukt het Nadia Payot om zich als arts in Lausanne te vestigen. De in de Russische stad Odessa geboren Payot trouwt met een Zwitserse ingenieur en gaat in Lausanne geneeskunde studeren. Na haar afstuderen is zij een van de weinige vrouwelijke artsen van haar tijd. Deze avontuurlijke en ondernemende vrouw maakt aan het begin van de jaren twintig samen met haar man een lange reis door Amerika. Tijdens hun verblijf in New York raakt Nadia Payot gefascineerd door de professionele schoonheidsbehandelingen in de ‘moderne’ salons die ze er ziet. Daar ontmoet ze de beroemde Russische ballerina Anna Pavlova en het valt haar op dat het lichaam van de danseres lang mooi en jong blijft. Zij concludeert dat beweging een belangrijke factor is om huidveroudering tegen te gaan. Ook ontmoette zij in New York de dames Helena Rubinstein en Elizabeth Arden. Wanneer zij terugkeert in Parijs, besluit ze zich toe te leggen op schoonheidsverzorging, maar dan wel met een geneeskundige inslag. Ze ontwikkelt de methode Modellage Nadia Payot, bestaande uit tweeënveertig specifieke massagebewegingen voor het gezicht.

Luxe uitstraling

In 1927 opent Nadia Payot de deuren van haar schoonheidsinstituut aan de Rue de Castiglione in Parijs. Het vorstelijke woonhuis uit de achttiende eeuw behoorde ooit aan gravin Virginia de Castiglione, de minnares van Napoleon III. Het is gelegen in het hart van Parijs, tussen Place Vendôme en Rue de Rivoli die langs de Jardin des Tuileries loopt. Op deze plek stelt Nadia Payot haar eerste producten samen en bouwt ze haar filosofie van schoonheidsverzorging uit. Ze werkt met een zelfontwikkeld concept voor totale schoonheid, gebaseerd op de verbondenheid tussen lichaam en geest, een voor die tijd zeer vooruitstrevend idee. Instituut Payot is in een mum van tijd een geliefd oord waar de vooroorlogse elite elkaar ontmoet. De gasten genieten er van de luxe schoonheidsverzorging. In de jaren vijftig en zestig heeft Payot vele grote filmsterren als cliënt, zoals bijvoorbeeld Rita Hayworth. Toch raakt het merk in de loop der tijd wat in de vergetelheid. Totdat de Spaanse cosmeticagigant Antonio Puig in het jaar 2000 besluit om het merk een nieuwe impuls heeft gegeven. Dat heeft ertoe geleid dat in Frankrijk maar liefst honderdvijftig nieuwe Payot schoonheidssalons werden geopend. Ook in Nederland, waar de distributie in handen is van leverancier Care Cosmetics, neemt het aantal Payot salons en verkooppunten nog steeds sterk toe. Het concept van totale schoonheid bestaat nog steeds en speelt een grote rol bij de ontwikkeling van nieuwe cosmetica en schoonheidsbehandelingen. Het uitgangspunt is dat schoonheid bepaald wordt door persoonlijk evenwicht en de eigen ontplooiing. Omdat elke vrouw uniek is, biedt het instituut voor elke vrouw dan een individuele behandeling met specifieke producten. Typerend voor Payot is de combinatie van klassieke elegantie en modern comfort.

Acht series

Het huidige Payot-assortiment bestaat uit een aantal aantal verzorgende series die aan de individuele behoefte van de huid voldoen. Les Hydro-Nutritives is een hydraterende serie die vochtverlies in de huid tegengaat. De huid wordt voorzien van voedingsstoffen, voelt na gebruik zacht en comfortabel aan en krijgt een frisse, stralende teint. Les Purifiantes is een serie voor de gemengde en vette huid die de talgproductie helpt reguleren. Bovendien bestrijden de producten onzuiverheden en matteren ze de huid. Les Sensivites helpen de overgevoeligheid van de huid te verminderen, verhogen haar weerstand en maken haar zacht. Les Revitalisantes is een 24-uurs verzorgingsprogramma dat spanningen uit de huid verjaagt en haar weer nieuwe energie geeft. Om dit te realiseren zijn de producten voorzien van specifieke anti-stressaroma’s. Verder heeft Payot een anti-huidverouderingsserie voor vrouwen vanaf dertig jaar, een serie voor de rijpere huid, hydraterende lichaamsverzorgingsserie en de verwenserie Payot Spa. Ook heeft het huis een make-uplijn, allemaal voorzien van verzorgende bestanddelen, en een zonverzorgingslijn. En die zonnelijn is dit voorjaar helemaal vernieuwd. De producten beschermen en hydrateren de huid en versterken de natuurlijke afweer van de opperhuid. Belangrijke rol spelen de melkproteïnen, een anti-aging multivitaminencomplex en een UVA-, UVB- en UVR-filter. Zij stimuleren de celvernieuwing en versterken de barrièrefunctie van de huid, aldus Payot.